Παρουσιάζει και ξεναγεί ο Παύλος Καρανίκος.

Με την έλευση του φθινοπώρου ο φωτογραφικός χειμώνας επιστρέφει στο Βόλο και στο Καφέ 4 Εποχές. Η αρχή θα γίνει τον Οκτώβριο και θα μας ταξιδέψει στην δυτική  Ευρώπη. Θα μας φέρει στην δυτικότερη Ευρωπαϊκή χώρα, την Πορτογαλία, την οποία θα δούμε σε δύο προβολές. Αυτή τη φορά θα τρέξουμε την διαδρομή από την Λισαβόνα μέχρι το Πόρτο ακολουθώντας την παραθαλάσσια δυτική πλευρά της και σε δεύτερη προβολή θα επιστρέψουμε στην πρωτεύουσα ακολουθώντας μεσόγεια διαδρομή.

Η  Πορτογαλία είναι μια  χώρα με μακραίωνη ιστορία. Από τον Χόμο Σάπιενς 35000 χρόνια πριν, θα κατακτηθεί και θα κατοικηθεί από τους Κέλτες γύρω στο 1000ΠΧ, οι οποίοι αναμίχθηκαν με τους ντόπιους πληθυσμούς και προέκυψαν νέοι λαοί όπως οι Γαλίκιοι, οι Λουζιτανοί, οι Κελτίκοι και οι Κυνέτες, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τους Φοίνικες και τους Καρχηδόνιους. Τον 2ο αιώνα π.Χ. έφθασαν οι Ρωμαίοι και δημιούργησαν τις επαρχίες της Γαλικίας και της Λουζιτάνιας. Τον 4ο αιώνα μχ έφθασαν τα Γερμανικά φύλα των Σουηβών, των Βισηγότθων και των Αλανών, για να ακολουθήσουν οι Μαυριτανοί. Με την κατάκτηση της Ιβηρικής από τους  Άραβες θα περάσει στην κυριαρχία των Χαλιφάτων των Ομεϋαδών και της Κόρδοβας, που θα φέρει  την διάλυση των χριστιανικών Βασιλείων. Η δημιουργία της σημερινής Πορτογαλίας ξεκινά με την έναρξη της ανακατάληψης της Ιβηρικής από τους χριστιανούς το 868 για να  γίνει ανεξάρτητο βασίλειο το 1139 με την δυναστεία των Αφοσίν. Την σκυτάλη θα πάρει το 1400 η δυναστεία των Αβίς, η οποία θα οδηγήσει τους Πορτογάλους στον αιώνα των ανακαλύψεων και την δημιουργία της Πορτογαλικής Αυτοκρατορίας, τους οποίους θα ακολουθήσουν οι Ισπανοί. Η κληρονομική μοναρχία θα ενώσει την Πορτογαλία με την Ισπανία το 1580. Μετά την ανεξαρτησία  το 1640 η χώρα δεν θα είναι ποτέ μεγάλη και ισχυρή παρά τον πλούτο που έρχεται από τη Βραζιλία, λόγω πολέμων με την Ισπανία και με τον Ναπολέοντα και ένα μεγάλο σεισμό το 1755. Με την ανεξαρτησία της Βραζιλίας το 1822 θα περάσει στη δίνη εμφυλίου πολέμου και στην Συνταγματική Μοναρχία μέχρι το 1910 αλλά θα συνεχίζει να έχει αποικίες στην Αφρική και την Ινδία. Η δημοκρατία που ακολουθεί δεν πατάει γερά και το 1928 θα περάσει στην δικτατορία του Σαλαζάρ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την ανατροπή της από την επανάσταση των γαρυφάλλων το 1974. Η δημοκρατία θα εδραιωθεί και θα δοθεί ανεξαρτησία σε όλες τις αποικίες.

Στο ταξίδι αυτό παρακάμπτοντας την Λισαβόνα θα δούμε το παλάτι και το μοναστήρι της Μάλφα, την οχυρωμένη πόλη του Όμπιντος  και την όμορφη πόλη της Ναζαρέ.  Μετά θα επισκεφτούμε τα εκπληκτικά μοναστήρια του 12ου αιώνα της Αλκομπάτσα και  του 14ου αιώνα της Μπατάλια όπου θα μάθουμε και την μεγαλύτερη ιστορία αγάπης της Ευρώπης, για να ακολουθήσει το ιερότερο προσκύνημα της Ιβηρικής χερσονήσου, η Φάτιμα και η πόλη του Τομάρ. Η δρόμος θα μας φέρει στην Κοϊμπρα  την παλιά πρωτεύουσα με το παλαιότερο πανεπιστήμιο της δυτικής Ευρώπης, στο παραθαλάσσιο Φιγκέρα ντα φος, στην ρωμαϊκή Κονιμπρίγκα και τους κήπους του Μπουτσάκο. Η διαδρομή μας θα περάσει από τη γλυκιά πόλη του Αβέϊρο για να καταλήξει στο πανέμορφο Πόρτο, τη μητέρα  των κρασιών της Πορτογαλίας και την έξοδο του ποταμού Ντουέρο. Στο σεργιάνι μας αυτό θα δούμε παλάτια, ναούς, μοναστήρια,  δημόσια κτήρια σε Μπαρόκ και Γοτθικούς ρυθμούς, μεγάλες, άνετες,  «κεντημένες»  και χιλιοστολισμένες  πλατείες, κάστρα περήφανα και ανεμοδαρμένα, κήπους, λιβάδια και δάση. Σε όλα αυτά απεικονίζεται το παρελθόν και η μακραίωνη ιστορία μιας χώρας που έχασε τα πλούτη της αλλά δεν έχασε την αρχοντιά της, την αξιοπρέπειά της και την αυτοκρατορική της αίγλη. Η όψη αυτή θα μας ενθουσιάσει και ταυτόχρονα θα μας εντυπωσιάσει.

Ένα ταξίδι διαφορετικό,  ένα ταξίδι στο χθες και στο σήμερα, ένα ταξίδι με  χρώμα, με φαντασία και με φινέτσα, ένα ταξίδι στην αυτοκρατορική και καθολική Πορτογαλία,  θα απολαύσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν στην  φωτογραφική βραδιά, που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου στο Καφέ 4 Εποχές (Σπυρίδη με Οικονομάκη) την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 στις 21:00.

img