Δευτέρα 19/11/2018 - Φωτογραφικό ταξίδι: Νορμανδία

Ήρθε ο Νοέμβριος και ο φωτογραφικός χειμώνας είναι ξανά εδώ, στο Βόλο και στο Καφέ 4 Εποχές. Το μήνα αυτό θα μας φέρει ξανά στη δυτική Ευρώπη. Θα μας φέρει στην Βόρεια Γαλλία και θα μας ταξιδέψει στην Νορμανδία, την περιοχή που βρέχεται από τη Μάγχη, διαρρέεται από τον Σηκουάνα, στολίζεται από μικρές όμορφες πόλεις, θεοποιείται εικαστικά από το μοναδικό κάστρο-μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ και δοξάζεται από τα πεδία των μαχών και τις παραλίες της απόβασης του 1944.

Νοέμβριος Φωτογραφίας 2018, Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις του Νοεμβρίου Φωτογραφίας 2018.

"Νέα Ερείπια", Αβραάμ Παυλίδης, Μουσείο Πόλης Βόλου

Έκθεση φωτογραφίας του Αβραάμ Παυλίδη "Νέα Ερείπια", εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 στις 20:00 στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Καλό Πάσχα!

kalo pasxa 2018

Δευτέρα 12/3/2018 - Φωτογραφικό ταξίδι: Νότια Αφρική, Μέρος 2ο

Ο φωτογραφικός χειμώνας συνεχίζει τις εξορμήσεις του στο Καφέ 4 Εποχές και για τον Μάρτιο, θα μας ταξιδέψει ξανά στη νότια Αφρική, για να δούμε την Ζουαζηλάνδη και υπόλοιπη  Νοτιοαφρικανική Ένωση, από την χώρα των Ζουλού μέχρι την πόλη του Ακρωτηρίου.

Δευτέρα 12/2/2018 - Φωτογραφικό ταξίδι: Νότια Αφρική

Ο φωτογραφικός χειμώνας συνεχίζει τις εξορμήσεις του στο Καφέ 4 Εποχές και για τον Φεβρουάριο, θα μας ταξιδέψει στη νότια Αφρική, στην Βόρεια Νοτιοαφρικανική Ένωση, την χώρα των διαμαντιών, του χρυσού, του απαρτχάιντ και των σαφάρι και θα μας δώσει και μια γεύση από την Ζιμπάμπουε και την Μποτσουάνα.

24/1/2018: Γενική συνέλευση, αρχαιρεσίες, σύσταση διοικητικού συμβουλίου

Στις 24/1/2018, στο γραφείο της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Μανδηλαρά και Σταδίου, πραγματοποιήθηκαν εκλογές για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Εφορευτική Επιτροπή: Πρ. Βασίλειος Νιμπής, μέλη Αικατερίνη Ζωγράφου, Γεώργιος Τριανταφυλλόπουλος. Ψήφισαν 24, έγκυρα 21, άκυρα 3.

Κατάταξη σταυροδοσίας για το Διοικητικό Συμβούλιο:
Παπασταύρου Σοφία του Σταύρου: 20
Μπαρμπαγιάννης Δημήτριος του Στεργίου: 20
Ζωγράφος Λεωνίδας του Γεωργίου: 19
Γερόπουλος Ιωάννης του Δημητρίου: 16
Μουρτζούκος Λέων του Ασέρ: 14
Ανδριώτης Παναγιώτης του Ευαγγέλου: 14
Δαπόντας Σπυρίδων του Ιάσωνος: 12
Οι οποίοι και εκλέχτηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Κατάταξη σταυροδοσίας για την Εξελεγκτική Επιτροπή:
Δαπόντα-Χατζηβασιλείου Ελένη του Ιάσωνος: 14
Κοϊνάκης Ιωάννης του Νικολάου: 11
Δεληγιαννίδης Ιωάννης του Σάββα: 5
Ζαγορίτης Οδυσσέας του Βασιλείου: 5
Τσικρίκα Παρασκευή του Βαΐου: 2
Οι τρεις πρώτοι εκλέχτηκαν για την Εξελεγκτική Επιτροπή, ο Δεληγιαννίδης Ιωάννης του Σάββα με κλήρωση.

Συστάθηκε ομόφωνα σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Φωτογραφικής Λέσχης ως εξής: Πρόεδρος Μουρτζούκος Λέων του Ασέρ, Αντιπρόεδρος: Γερόπουλος Ιωάννης του Δημητρίου, Γενική Γραμματέας: Παπασταύρου Σοφία του Σταύρου, Ταμίας: Μπαρμπαγιάννης Δημήτριος του Στεργίου, Μέλη: Ζωγράφος Λεωνίδας του Γεωργίου, Ανδριώτης Παναγιώτης του Ευαγγέλου, Δαπόντας Σπυρίδων του Ιάσωνος.

Δευτέρα 15/1/2018 - Φωτογραφικό ταξίδι: Ιορδανία

Ο φωτογραφικός χειμώνας μας καλωσορίζει στο 2018, στο Καφέ 4 Εποχές και θα μας ταξιδέψει στη ταραγμένη Μέση Ανατολή, σε μια όαση σχετικής ηρεμίας, την Ιορδανία.

Καλή Χρονιά!

2017eyxes

Έκθεση: Παγασητικός

Στα πλαίσια του Νοεμβρίου Φωτογραφίας 2017 της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης μελών της Λέσχης με θέμα "Παγασητικός".

Δευτέρα 13/11/2017 - Φωτογραφικό ταξίδι: Λεττονία

Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

Ο φωτογραφικός χειμώνας συνεχίζεται  στο Καφέ 4 Εποχές και θα μας ταξιδέψει ξανά στον βορρά της Ευρώπης, αυτή τη φορά στην κεντρική βαλτική χώρα, την Λεττονία. Η Λεττονία, είναι μια μικρή χώρα με μικρό επίσης πληθυσμό στο ανατολικό άκρο της Βαλτικής που  χαρακτηρίζεται από την αρχοντική και επιβλητική πρωτεύουσά της, την Ρίγα, και από πράσινα απέραντα λιβάδια και λόφους. Είναι μια χώρα που τις περισσεύουν οι λίμνες και οι ποταμοί, και της λείπουν τα βουνά. Οι κάτοικοί της είναι διαφορετικοί στην Ευρώπη, όπως και οι Λιθουανοί, ντόπιοι λαοί, με δικιά τους ιδιαίτερη γλώσσα, και ζούνε αρμονικά με τη μεγάλη Ρωσική μειονότητα, κληρονομιά από την Τσαρική και την Σοβιετική εποχή, εποχές που θα αφήσουν και οι δύο τους, το δικό τους στίγμα στη χώρα και Ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Ρίγα. Το στίγμα της άφησε πρώτη η Χανσεατική Ένωση τον 13ο αιώνα και στη συνέχεια όλοι οι κατακτητές της, οι Δανοί, οι Τεύτονες ιππότες, οι Γερμανοί, οι Πολωνοί, οι Σουηδοί και οι Ρώσοι, και το άφησαν παντού, στις πόλεις και τα χωριά, στις πλατείες και στους στενούς δρόμους, στους ναούς και στα  κτήρια, στα τείχη και τις τάφρους, ακόμα και στον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους.

Στο ταξίδι αυτό θα δούμε την πρωτεύουσα Ρίγα, με τον μέγιστο αρχιτεκτονικό της πλούτο, τα κτήρια της παλιάς πόλης που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα,  τα καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά και μπαρόκ κτήρια, το δημαρχείο, το κτήριο του συνδικάτου των μαυροκέφαλων,  τους θεόρατους ναούς, τους δρόμους της νεώτερης πόλης με τα αρτ νουβώ και αρτ ντεκώ αρχοντικά της, το πάρκο στο κέντρο της πόλης, τα πολύβουα και πεντακάθαρα στενάκια, τα ζεστά και μυρωδάτα καφέ, τα ευωδιαστά εστιατόρια. Θα κάνουμε  στάση στον πύργο της Τουράϊντα, αμυντικό κάστρο των καθολικών απέναντι στους ιππότες του τάγματος της Λιβόνια.  Θα δούμε το παραλιακό θέρετρο της Γιουρμάλα με τα πάμπολλα αρχοντικά της και θα κλείσουμε με το παλάτι Ρουντάλε , θερινή κατοικία του Δούκα της Κουρλάνδης. Το πέρασμα στην μεσαιωνική χώρα θα μας ενθουσιάσει και ταυτόχρονα θα μας εντυπωσιάσει.

Δευτέρα 4/12/2017 - Φωτογραφικό ταξίδι: Σιβηρία

Ο φωτογραφικός χειμώνας συνεχίζεται στο Καφέ 4 Εποχές και θα μας ταξιδέψει αυτή τη φορά μακριά στις ανατολικές εσχατιές της Ρωσικής επικράτειας, την Σιβηρία.

Παρασκευή 10/11/2017 8:30μ.μ.: εγκαίνια δύο εκθέσεων φωτογραφίας

Στα πλαίσια του Νοεμβρίου Φωτογραφίας 2017 της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, σας προσκαλούμε στα εγκαίνια δύο εκθέσεων φωτογραφίας στο Κέντρο Τέχνης “Τζιόρτζιο ντε Κίρικο” στον Βόλο, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 8.30 μ.μ.:

Έκθεση: Τρεις μικρές ιστορίες από τη Φλωρεντία | Tre piccole storie fiorentine, Sergio Garbari

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Τρεις μικρές ιστορίες από τη Φλωρεντία | Tre piccole storie fiorentine» του Ιταλού φωτογράφου Sergio Garbari στον 2ο όροφο του Κέντρου Τέχνης «Giorgio de Chirico» στον Βόλο.

Νοέμβριος Φωτογραφίας 2017, Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις του "Νοεμβρίου Φωτογραφίας 2017".

Δευτέρα 8/5/2017 - Φωτογραφικό ταξίδι: Από το Μιλάνο στα Πυρηναία

Στο Καφέ 4 Εποχές (Σπυρίδη με Οικονομάκη) την Δευτέρα 08 Μαΐου 2017 στις 21:00. Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

 

Δευτέρα 9/10/2017 - Φωτογραφικό ταξίδι: Υεμένη, Ορεινή και Αέρινη

Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

Δευτέρα 13/3/2017 - Φωτογραφικό ταξίδι: Αζερμπαϊτζάν

Ο φωτογραφικός χειμώνας είναι ξανά κοντά μας στο Καφέ 4 Εποχές και θα μας ταξιδέψει στον Καύκασο, στην καρδιά της πετρελαϊκής παραγωγής, στο Αζερμπαϊτζάν, για να δούμε το Μπακού, την ιστορική πόλη του πετρελαίου, που ζει τον απόηχο αλλά και την αναβίωση του πλούσιου παρελθόντος της στη σημερινή πραγματικότητα.

Δευτέρα 13/2/2017 - Φωτογραφικό ταξίδι: Κλασική Ινδία

Στην καρδιά του χειμώνα επανέρχεται ο φωτογραφικός χειμώνας στο Βόλο και στο Καφέ 4 Εποχές. Θα μας ταξιδέψει στην Ασία και συγκεκριμένα στην Βόρεια Ινδία, την αποκαλούμενη Κλασική και πιο συγκεκριμένα, στην Ινδία των Μογγόλων, των μεγάλων κατακτητών που για 350 χρόνια θα κατακτήσουν, θα κυβερνήσουν και θα στολίσουν τις πόλεις και τη χώρα.

Δημήτρης Λέτσιος - ένα πορτρέτο του Βόλου

Οι αθέατες πτυχές του Βόλου μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Δημήτρη Λέτσιου παρουσιάζονται στην έκθεση «Δημήτρης Λέτσιος: Ένα πορτρέτο του Βόλου», που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30 στο Μουσείο της Πόλης και διοργανώνουν η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου. Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 φωτογραφίες του μεταπολεμικού Βόλου, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί έως τώρα, ενώ το λεύκωμα που συνοδεύει την έκθεση περιλαμβάνει 25 επιπλέον φωτογραφίες, αποτελώντας μια πληρέστερη αποτύπωση της πόλης από τον φακό του καταξιωμένου φωτογράφου.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και επιμελητής της έκθεσης Ηρακλής Παπαϊωάννου σημειώνει: «Το έργο του Δημήτρη Λέτσιου κατέχει πλέον δίκαια μια θέση στην Ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας. Η έκθεση αυτή παρουσιάζει μια ανθολογία φωτογραφιών από τη γενέτειρα πόλη του, τον Βόλο, που διατρέχει την ευρύτερη μεταπολεμική περίοδο. Σε συνέχεια των ενδιαφερόντων του για τον αγρότη της θεσσαλικής υπαίθρου, εδώ εστιάζει στους απλούς βιοπαλαιστές, τα παιδιά, το λαϊκό παζάρι, τα τοπία που απλόχερα προσφέρει ο μυχός του Παγασητικού. Ο Λέτσιος διέσχισε το σώμα της πόλης αναζητώντας αθέατες πτυχές, στιγμές και σκηνές που κρατούσαν ευκρινή απόσταση από την επίσημη ιδεολογική βιτρίνα, αναδεικνύοντας ένα ελλειπτικό αλλά βαθιά ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης του Βόλου».

Ο Δημήτρης Λέτσιος γεννήθηκε στην Ανακασιά Βόλου το 1910. Εργάστηκε από μικρή ηλικία στο οικογενειακό αρτοποιείο της οδού Ιωλκού. Η σχέση του με τη φωτογραφία ξεκίνησε το 1934. Αν κι ο φωτογράφος Μπάμπης Μπασδέκης τού έδειξε μερικά από τα μυστικά της φωτογραφίας, κατά βάση υπήρξε αυτοδίδακτος. Στην Κατοχή έγινε πρόεδρος της ΕΠΟΝ Βόλου. Το 1956 ίδρυσε το παράρτημα της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) στον Βόλο, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Βόλου.

Το έργο του διατρέχει την ελληνική ύπαιθρο με έμφαση στο Πήλιο και στον θεσσαλικό κάμπο και αφουγκράζεται τον δημώδη πολιτισμό σε όλες του σχεδόν τις εκφάνσεις. Πορτρέτα και τοπία, σκηνές και στιγμιότυπα συνθέτουν ένα αυθεντικό αμάλγαμα της μεταπολεμικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει και τον αστικό χώρο, κυρίως την πόλη του Βόλου, και τον καθιστούν μια από τις σημαντικότερες μορφές στη μεταπολεμική ελληνική φωτογραφία.

Αποτελεί επιλογή των διοργανωτών η έκθεση και η έκδοση «Δημήτρης Λέτσιος: ένα πορτρέτο του Βόλου» να συμπίπτουν με τα δεύτερα γενέθλια του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, όπου από το 2018 θα εκτίθενται μόνιμα προσωπικά αντικείμενα του Δημήτρη Λέτσιου, δωρεά της οικογένειας Τζημέρου, και φωτογραφίες του, ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, όπου ανήκει το αρχείο του φωτογράφου.

Info
«Δημήτρης Λέτσιος: Ένα πορτρέτο του Βόλου»
Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά)
Διάρκεια έκθεσης: 21 Δεκεμβρίου 2016 - 19 Φεβρουαρίου 2017
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10:30-13:30 και Τετάρτη & Παρασκευή 18:00-21:00

prosklisi letsios 20161221