Παρουσιάζει και ξεναγεί ο Παύλος Καρανίκος.

Ο φωτογραφικός χειμώνας θα κλείσει τη χρονιά και σαν επιστέγασμα θα μας ταξιδέψει στην τίγρη της ανατολής, το Χονγκ Κονγκ και στο γειτονικό λαμπερό Μακάο, πρώην εμπορικούς σταθμούς και μετά αποικίες της Μεγάλης Βρετανίας και της Πορτογαλίας αντίστοιχα, στο υπογάστριο της Κίνας, που σήμερα αποτελούν και οι δύο κυρίαρχο έδαφος αυτής, ως ειδικές περιοχές.

Το ταξίδι μας θα ξεκινήσει από το Χονγκ Κονγκ του οποίου η ύπαρξή είναι γνωστή από τον 3ο αιώνα πχ όταν ενσωματώθηκε στην Κίνα του αυτοκράτορα Κιν, πατέρα του πήλινου στρατού. Μέχρι το 1841 θα ζει στη σκιά της Καντώνας, στην έξοδο του μαργαριταρένιου ποταμού, όταν οι Βρετανοί κατέλαβαν το νησί κατά τον 1ο πόλεμο του οπίου και το ενσωμάτωσαν στο Βασίλειο. Με το τέλος του 2ου πολέμου το 1860 θα ενσωματωθεί και η χερσόνησος Κοουλούν για να πάρει το σημερινό μέγεθος το 1898 όταν η Μεγάλη Βρετανία νοίκιασε για 99 χρόνια τις νέες περιοχές. Το Χονγκ κονγκ θα παραδοθεί και θα ενσωματωθεί στην κίνα το 1997, αλλά θα διατηρηθεί το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας για άλλα 50 χρόνια. Το Χονγκ Κονγκ θα αναπτυχθεί πολύ μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και θα αποτελέσει έναν από τους τίγρεις της Ασίας. Οικοδομικά θα αναπτυχθεί υπέρμετρα και φημίζεται για τα πανύψηλα κτίρια του, τα πάρκα του και τις αγορές του.

Το ταξίδι θα συνεχιστεί πιο δυτικά, στην άλλη πλευρά της εξόδου του μαργαριταρένιου ποταμού εκεί που το 1535 οι Πορτογάλοι  θα ιδρύσουν σταθμό και αργότερο οικισμό, για το εμπόριο με τη Κίνα, στην χερσόνησο Μακάο. Η περιοχή θα γίνει αποικία το 1887 και θα περάσει στάδια ενσωμάτωσης στην Κίνα μετά την επανάσταση των γαρυφάλλων στην Πορτογαλία το 1974. Οριστικά θα ενσωματωθεί το 1999, αντίστοιχα με το Χονγκ Κονγκ σαν ειδική περιοχή και θα διατηρήσει το καθεστώς της οικονομίας μέχρι το 2049. Η πόλη του Μακάο έχει Πορτογαλικό χαρακτήρα και στο πέρασμά μας θα δούμε τα απομεινάρια της, στα ερείπια του ναού του αγίου Παύλου, στο κάστρο, στο νεκροταφείο και στους κεντρικούς δρόμους. Αυτό που θα μας εντυπωσιάσει είναι ο νέος χαρακτήρας του Μακάο, το οποίο έχει ήδη μετατραπεί σε Λας Βέγκας της ανατολής, μιας και διαθέτει πάνω από 30 καζίνο και η οικονομία του στηρίζεται κατά 30% στα στον τουρισμό των παιχνιδιών.

Ένα ιδιαίτερο ταξίδι, σε δυο κόσμους διαφορετικούς, ένα ταξίδι στο γυάλινο κόσμο του γίγαντα της οικονομίας και στο λαμπερό κόσμο των καζίνων, ένα ταξίδι με λάμψη, με χρώμα, με φαντασία και ομορφιά, ένα ταξίδι στο υπογάστριο της Κίνας, θα απολαύσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν στην  φωτογραφική βραδιά στο Καφέ 4 Εποχές (Σπυρίδη με Οικονομάκη) την Δευτέρα 16 Μαϊου 2016 στις 21:00. Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.