Παρουσίαση του φωτογράφου PHILIPPE HALSMAN.

 

 

ts20130417 1

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 στις 7.30 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας (Λεωφ. Μανδηλαρά & Σταδίου), ο φωτογράφος -μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, ΚώσταςΤσιλογιάννης, θα παρουσιάσει τον μεγάλο φωτογράφο πορτρέτου Philippe Halsman.
O Philippe Halsman γεννημένος το 1906 στην Ρίγα της Λεττονίας θεωρείτε από τους μεγαλύτερους φωτογράφους πορτρέτου όλων των εποχών. Από τις αναμνηστικές-οικογενειακές  φωτογραφίες που έβγαζε, με μια φωτογραφική μηχανή του πατέρα του σε πολύ νεαρή ηλικία, κατάφερε  να φωτογραφίσει τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 19ου αιώνα.

ts20130417 2

Ο Ηalsman άρχισε να φωτογραφίζει μόδα την δεκαετία του 1930 στην Γαλλία μετά την αποφυλάκιση του από τις Αυστριακές φυλακές όπου καταδικάστηκε  για πατροκτονία. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μεγάλες προσωπικότητες της εποχής όπου άρχισαν έναν μεγάλο αγώνα για την αποφυλάκισή του, μεταξύ των οποίων και ο Albert Einstein. Έκτοτε η καριέρα του Halsman ήταν λαμπρή αφού κατάφερε να δουλέψει στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας μεταξύ άλλων  το Γαλλικό Vogue και το Αμερικάνικο Life του οποίου έχει κάνει 101 εξώφυλλα!

ts20130417 3

Η λίστα των προσωπικοτήτων που πέρασαν από τον φακό του Halsman είναι χαοτική! Μερικά ονόματα από αυτούς είναι ο Albert Einstein, οι αδερφοί  Kennedy, o Richard Nixon, η Marilyn Monroe, o Winston Churchill, η Βrigitte Bardot, η Elizabeth Taylor κ.α. Ο Halsman αγαπούσε τον Σουρεαλισμό. Αυτό μας το δείχνει στην χαρακτηριστική του δουλειά με όνομα “Jump Book”  η οποία περιέχει φωτογραφίες διασημοτήτων σε στιγμές άλματος άλλα και με την καλλιτεχνική συνεργασία του με τον Ισπανό Ζωγράφο Salvador Dali.

ts20130417 4