Μακρινίτσα 23 Ιουλίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Μακρινίτσα ‘ 23»

 

Έκθεση Φωτογραφίας

«Ο μόχθος για το κάρβουνο»

της Καίτης Παπαναούμ

 

 

στην Αίθουσα «Κυρά Λένης Ματσούκα» του Δημοτικού Σχολείου

Στη Μακρινίτσα, Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, ώρα 20.00

Με την Έκθεση Φωτογραφίας της ΚΑΙΤΗΣ ΠΑΠΑΝΑΟΥΜ: «Ο ΜΟΧΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ»

στην Αίθουσα «Κυρά Λένης Ματσούκα» του Δημοτικού Σχολείου, στη Μακρινίτσα, συνεχίζονται οι δράσεις και εκδηλώσεις, με την γενική ονομασία, «Μακρινίτσα ΄23», την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 και ώρα 20.00.

Η Καίτη Παπαναούμ είναι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης «Out of Focus» της Θεσσαλονίκης και δέχτηκε πολύ πρόθυμα να μεταφέρει την έκθεση φωτογραφίας στη Μακρινίτσα, κατόπιν της παρουσίασής της στη Θεσσαλονίκη και την πατρίδα της Σιάτιστα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Καίτη Παπαναούμ, η οποία ασχολείται χρόνια με τη φωτογραφία, ερασιτεχνικά, εξέδωσε και ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τον παραπάνω τίτλο! Οι εικόνες (βιβλίου & έκθεσης) καταγράφουν την παραγωγή του κάρβουνου από τους σχετικούς τεχνίτες, η εργασία των οποίων είναι σκληρή, επίπονη και ανθυγιεινή – ασχολούνται με ένα επάγγελμα το οποίο αν και αποτελεί μέρος της παράδοσής μας τείνει να εξαφανισθεί.

Η έκθεση με αυτό το θέμα επιλέχτηκε να παρουσιαστεί και στη Μακρινίτσα, λόγω της αναφοράς που έχει σε μια από τις κύριες για τα περασμένα χρόνια ασχολίες των Μακρινιτσιωτών. Έχει να κάνει με την ιστορία των δύσκολων χρόνων της Μακρινίτσας όπου όλοι οι άνδρες του χωριού και κυρίως της συνοικίας Κακουνά, είχαν ως κύρια πηγή βιοπορισμού την παραγωγή του κάρβουνου. Από εκεί και ο χαρακτηρισμός, «Καρβ’νουσάκια». (Κώστας Λιάπης. «Το γλωσσικό ιδίωμα του Πηλίου»).

Για τη μεγάλη σχέση της Μακρινίτσας με την παραγωγή του κάρβουνου, εκτεταμένη αναφορά υπάρχει στο συγγραφικό έργο της Αποστολίας Νάνου – Σκοτεινιώτη. (Η ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ, Τόμος Α΄)

Διοργανωτής της Έκθεσης Φωτογραφίας και των άλλων δράσεων και εκδηλώσεων είναι το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.»,           που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της ένταξης του δρώμενου των ΜΑΗΔΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, στο Εθνικό κατάλογο ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, απόρροια μια συνεχούς προσπάθειας διάσωσης της Μακρινιτσιώτικης ζώσας παράδοσης και της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Δε θα μπορούσε όμως να πραγματοποιηθεί μια Έκθεση φωτογραφίας, χωρίς την συνεργασία με τον κατεξοχήν φορέα της φωτογραφίας στην περιοχή μας, την Φωτογραφική Λέσχη Βόλου και τον πρόεδρό της, φίλο από τα παλιά, Λέοντα Μουρτζούκο με του οποίου την συμβολή ευελπιστούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για το υπόλοιπο πρόγραμμα «Μακρινίτσα ΄23», οι διοργανωτές έχουν καταρτιστεί ένα εφικτό πρόγραμμα, με λίγες αλλά σημαντικές δράσεις και εκδηλώσεις, που σκοπό έχει να παρουσιάσει εκδηλώσεις ποιότητας και θα προσελκύσουν και πάλι το Βολιώτικο κοινό με το υψηλό επίπεδο πολιτιστικής κουλτούρας, αλλά και θα ικανοποιήσουν τους πολυπληθείς επισκέπτες της Μακρινίτσας και του Πηλίου, όπου θα συναντήσουν μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη από τις τόσες πολλές που συναντούν επιλέγοντας τη Μακρινίτσα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης θα παραβρεθεί και θα παρουσιάσει το έργο της Φωτογράφου, ο Σωτήρης Αθανασιάδης, Αρχιτέκτονας και Φωτογράφος από τη Θεσσαλονίκη.

H Καίτη Παπαναούμ γεννήθηκε στη Σιάτιστα του Νομού Κοζάνης. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 2008 εξέδωσε το πρώτο της λεύκωμα, με θέμα την ιδιαίτερη πατρίδα της, Σιάτιστα. Έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις, με διάφορα θέματα, στη Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα έλαβε διακρίσεις και επαίνους σε διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας.

 

Έχει εκδόσει τρία βιβλία.

«Σιάτιστα. Περιπλάνηση στο χθες και στο σήμερα»

Λεύκωμα με θέμα “Άνθρωποι και Γη”, στο οποίο έχει συμπεριλάβει πορτρέτα.

Τρίτο το λεύκωμα με το θέμα της τωρινής Έκθεσης Φωτογραφίας.

Πραγματοποίησε 12 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας:

1. «Αναδρομική ‘Έκθεση» Αυγ.1998 στη Σιάτιστα στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου στο Α΄. Δημ. Σχολείο.

2. «Χρωματικές Μεταμορφώσεις» 1999 - Γκαλερί Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

3. «Χρωματικές Μεταμορφώσεις» 1999 - Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θέρμης

4. «Οδοιπορικό στην Καππαδοκία» 2001 - Γκαλερί ΛΕΦΚΙΘ Θεσσαλονίκη

5. «Ταξίδι στο χρόνο» με προβολή. 2007 στο Kufstein της Αυστρίας

6. «Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα - Παραποτάμιες διαδρομές» 2009. Καφέ-Μπαρ ‘ΙΔΕΕΣ”

7. «Γυναίκες του κόσμου» 2012, κτίριο Αρχιτεκτονικού Σχεδίου Δήμου Θεσσαλονίκης

8. «Περιήγηση στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα» 2012, με προβολή, στο Kufstein της Αυστρίας

9. «Γυναίκες του Κόσμου» 2013 Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας

10. «Πορτρέτα στη γη» 2015 στη γκαλερί Out of Focus, Θεσσαλονίκη

11. «Το Βενετσιάνικο καρναβάλι», 2016, στη γκαλερί Out of Focus, Θεσσαλονίκη

12. «Στου βυθού τα χρώματα» 2018, στη γκαλερί Out of Focus, Θεσσαλονίκη

Έλαβε, τέλος, μέρος σε πολλές Ομαδικές Εκθέσεις.

Οι διοργανωτές καλούν τους Μακρινιτσιώτες να επισκεφθούν το Δημοτικό Σχολείο και να δουν την Έκθεση Φωτογραφίας της Καίτης Παπαναούμ, όπου οι παλιότεροι θα ξαναθυμηθούν στιγμές από την έντονη απασχόληση του παρελθόντος, και οι νεώτεροι θα γνωρίσουν μια κύρια ασχολία των προγόνων τους.

Η Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά το απόγευμα από τις 6.00 μέχρι τις 10.00 το βράδυ, όπου τις πρώτες ημέρες θα είναι εκεί η ίδια η φωτογράφος για να ξεναγεί τους επισκέπτες της, και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023.