Ομαδική έκθεση φωτογραφίας  στο νέο χώρο "Εναλλάξ", δίπλα στο Κέντρο Τέχνης  "Τζόρτζιο Ντε Κίρικο", Μεταμορφώσεως 3, στο Βόλο. Παρουσιάζουν έργα τους 11 μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου την Παρασκευή 9 Μαΐου  2014 στις 20:00. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

events 20140509 1

Ως κάτοικοι της πόλης του Βόλου κληθήκαμε να επιλέξουμε ένα δρόμο από την αρχή μέχρι το πέρας του και να δημιουργήσουμε μια φωτοϊστορία. Μια ιστορία όχι με την συμβατική έννοια της εξιστόρησης, αλλά αυτήν της εικαστικής άποψης-αλήθειας όπως αυτή εκπορεύεται από τη ψυχή του κάθε φωτογράφου χωριστά. Από την μια ο Βόλος  με τους  πολλούς κάθετους και οριζόντιους  δρόμους, τους οποίους καθημερινά διασχίζουν πολίτες που, τρέχουν, μιλούν, ακούν, οσφραίνονται και συλλέγουν μέσα τους προσωπικές μαρτυρίες. Από την άλλη οι άνθρωποι και η ζωή τους στην πόλη - η ζωή της πόλης δηλαδή . Κι ανάμεσά τους αυτή η ίδια η πόλη στην καθημερινότητά της, μέσα από ατομικές ή συλλογικές εμπειρίες, πότε στο φως και πότε στο σκοτάδι, γεμάτη από σημεία ή σημάδια της που λειτουργούν ως πόλοι - αναφορά στους πολίτες ή στη γενικότερη συνείδησή τους: Πώς βλέπουμε, άραγε την πόλη περπατώντας, με το ποδήλατο ή με το αυτοκίνητο; Ποιές λειτουργίες και χρήσεις συμμετέχουν στον σχηματισμό του πυρήνα της; Ποιά ίχνη αφήνουν οι άνθρωποι στους τοίχους; Πώς υπάρχει το πράσινο στη ζωή μας; Πώς παρουσιάζεται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός χώρος; Πώς ορίζεται ο χρόνος και η μνήμη της πόλης, αλλά και των ανθρώπων; Αυτά και άλλα τόσα ζητήματα διαμόρφωσαν το λεξιλόγιο των φωτογράφων κι επέτρεψαν σε κάθε δρόμο να πει τη δική του ιστορία. Κι αυτή η φωτογραφική ιστορία έγινε εν τέλει  βίντεο και όλες μαζί από κοινού  αποτελούν ένα σύνολο όπως το μωσαϊκό της  πόλης που κατοικούμε.Τι είναι, όμως σήμερα η πόλη για μας;

Ο Βόλος, με το χαρακτηριστικό σχήμα του καννάβου (πλέγματος), ή, γι άλλους, του ιπποδάμειου συστήματος, είναι εκείνο το μοτίβο που λειτουργεί σε ένα  ανοιχτό σχέδιο-project στην πλατφόρμα του οποίου μπορεί να προστεθεί μελλοντικά οποιαδήποτε εργασία. Η πρώτη παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε μέσα από μία σειρά βίντεο από φωτογραφίες των δημιουργών, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 στο Δ.Ι.Ε.Κ του Δήμου Βόλου, στα πλαίσια της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος στη γιορτή της πόλης του Βόλου. Σε αυτή την έκθεση πέρα από το χώρο των προβολών, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας όλων των δημιουργών.  Σας προσκαλούμε, μέσα από φωτογραφίες, να περιπλανηθούμε παρέα σε 11 δρόμους της πόλης μας.
 
Συμμετέχουν αλφαβητικά: Αποστόλης Αλεξίου, Παναγιώτης Ανδριώτης , Βάνα Γεωργαλά, Ελένη Δαπόντα, Γιάννης Κοϊνάκης, Βασίλης Νίμπης, Λευτέρης Πλαβός, Ανδρέας Ρούτσιας, Γιάννης Τζίμας, Δημήτρης Τσιουβάκας, Μαρία Χαραλάμπους. Επιμέλεια έκθεσης και συντονισμός ομάδας: Λευτέρης Πλαβός.

Διάρκεια  Έκθεσης: 9 - 17 Μαΐου 2014. Ώρες Λειτουργίας: Δευτ. -  Παρ.: 18:00-21:00. Σαβ. -   Κυρ.: 10:00-13:00 & 18:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.


Πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων:
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 20:30

Παρασκευή 9/5:
Εγκαίνια έκθεσης και συναυλία με τον Nίκο Αλεξίου &  την  Ζωή Τζαλαβρέτα

Δευτέρα 12/5:
"Της Σμύρνης και του Πειραιά". Μουσική Βραδιά με Ρεμπέτικα και Σμυρναίικα  τραγούδια από τους "Voliotes Kallivoes"

Τετάρτη 14/5:
«Η φωτογραφία δρόμου γύρω από το Παρίσι της δεκαετίας του 30» - Προβολή φωτογραφιών και σχόλια με  τον  Λέοντα Μουρτζούκο

Παρασκευή 16/5:
«Ήχοι του δρόμου & τραγούδια που γίνονται μονοπάτια  μνήμης»,  συντίθενται σε ένα ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ που επιμελείται ζωντανά κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο Νικόλας Παπαθανασίου.

events 20140509 2