Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, στις 7:30 μμ στο γραφείο της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου Σταδίου & Μανδηλαρά, το μέλος της λέσχης μας Αλεξάνδρα Βασιλείου θα παρουσιάσει σειρά φωτογραφιών της με θέμα «Πρόσωπα». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

"Ξεκίνησα να φωτογραφίζω για να κρατήσω στη μνήμη μου ανθρώπους, τοπία, γεγονότα. Στην πορεία της μικρής φωτογραφικής μου ιστορίας, διαπίστωσα ότι η φωτογραφία είναι κάτι το υποκειμενικό και ότι ο κάθε φωτογράφος έχει το δικό του ύφος.

Χαίρομαι όταν με το δικό μου φωτογραφικό στυλ, μέσα από την ματιά μου και τις φωτογραφίες μου, μπορώ να δημιουργήσω συναισθήματα στον θεατή.

Η παρουσίαση αφορά μια σειρά φωτογραφιών με επίκεντρο τον άνθρωπο είτε υπό την μορφή πορτρέτου, είτε γυμνού, είτε ως σύνθεση με φυσικά τοπία.

Στις συνθέσεις φωτογραφιών σε δίπτυχα, τρίπτυχα ή και πολλαπλοτυπίες στις οποίες πειραματίζομαι εδώ και λίγο καιρό με τη βοήθεια της τεχνολογίας, συνδέω εικόνες με τρόπο αυθόρμητο και συνειρμικό, με στόχο τη δημιουργία μιας μικρής αφήγησης."

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, στις 7:30 μμ στο γραφείο της, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου Σταδίου & Μανδηλαρά, ο φωτογράφος Γαρύφαλλος Γανωτόπουλος θα παρουσιάσει τμήμα της δουλειάς του με θέμα "Φωτογραφία Δρόμου". Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

"Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που ασχολούμαι με τη φωτογραφία δρόμου, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές για τους λόγους που το κάνω αυτό. Δεν μου έδωσα ακόμη μία ικανοποιητική απάντηση. 

Μάλλον επειδή ίσως να έχω πολλές μικρές απαντήσεις, σαν βέργες, που όλες μαζί κάνουν ένα ισχυρό δεμάτι, δεμένο με μία κορδέλα που γράφει:  «η φωτογραφία δρόμου είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο είδος της φωτογραφίας που με ιντριγκάρει να αποτυπώνω στιγμιαίες καταστάσεις που εξελίσσονται σε δημόσιους χώρους».

Το κάνω ίσως επειδή δεν με αφήνουν αδιάφορο οι συνθέσεις, οι γραμμές, η γεωμετρία, η καθημερινότητα, οι ασχολίες και οι δραστηριότητες, οι εκφράσεις των ανθρώπων που υπάρχουν στους δρόμους σε ατομικό ή και σε ομαδικό πλαίσιο.

 Ίσως ακόμη, επειδή έχω την δυνατότητα να “κινούμαι” στα όρια μεταξύ της ευγένειας και του θάρρους ή της αισθητικής ευθυκρισίας και της τόλμης για να σηκώνω τη μηχανή για να αποτυπώσω αυτό που άλλοι ή δεν το βλέπουν ή δεν το θεωρούν αξιόλογο να φωτογραφηθεί."

 

 

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 19.30 στο γραφέιο της λέσχης το νέο μέλος μας Γεώργιος Χρυσοχοΐδης θα παρουσιάσει δείγμα της δουλειάς του.

"Λέγομαι Γεώργιος Χρυσοχοΐδης. Ασχολούμαι με την φωτογραφία 5 χρόνια. Έχω λάβει μέρος δύο φορές σε διεθνής διαγωνισμούς (HIPA 2020-2021). Λατρεύω τη φωτογραφία. Μου αρέσει η αποτύπωση τις στιγμής"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βόλος 3/12/2023

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, στις 7:30μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου, Μανδηλαρά και Σταδίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου παρουσιάζει τον φωτογράφο Λουκά Βασιλικό.

Ο Λουκάς Βασιλικός θα παρουσιάσει μέρος από τα φωτογραφικά του project και θα εστιάσει στις φωτογραφίες που αποτελούν μέρος του φωτογραφικού του βιβλίου «Έξι βαθμοί διαχωρισμού». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ο Λουκάς Βασιλικός γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1996. Η ενασχόλησή του με την φωτογραφία άρχισε το 2006, λειτουργώντας αρχικά ως μέσο παρατήρησης και καταγραφής του ανθρώπινου στοιχείου μέσα στο αστικό περιβάλλον, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε στη διερεύνηση μέσα στο οικείο περιβάλλον σε σχέση με την φωτογραφία. Το 2014 συμμετείχε στην ομάδα εικαστικών, ερευνητών και συγγραφέων του Depression Era, μίας συλλογικής προσπάθειας αποτύπωσης της ελληνικής κρίσης, που φιλοξενήθηκε σε μουσεία και γκαλερί, στην Ευρώπη και την Αμερική. Το 2022 εξέδωσε το 1ο του ατομικό βιβλίο «Έξι βαθμοί διαχωρισμού» από τον εκδοτικό οίκο Eyeshot publications. Ανήκει στην διεθνή διαδικτυακή ομάδα burn my eye.

 

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, στις 7.30 μμ, στο γραφείο της Λέσχης, το μέλος της λέσχης Σοφία Παπασταύρου θα παρουσιάσει μία σειρά φωτογραφιών της από θεατρικές παραστάσεις.

"Το να φωτογραφίζεις μια παράσταση δεν είναι πολύ εύκολο. Ειδικά όταν δεν είσαι επαγγελματίας που έχεις κληθεί να φωτογραφήσεις την παράσταση ώστε να έχεις μια καλή θέση, ένα τρίποδο αλλά και την ανοχή του κόσμου"

Οι φωτογραφίες είναι από παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν όλες στο Βόλο.

Η λειτουργία στον εσωτερικό χώρο προβλέπεται σύμφωνα με το ότι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους γενικά (χρήση μάσκας και πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης).

logo

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΒΟΛΟΥ

Κτίριο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου

Σταδίου & Μανδηλαρά

Τ.Θ.1382 Τ.Κ. 38110 – ΒΟΛΟΣ

www.photovolos.gr - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

https://www.facebook.com/photovolos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, στις 7:30 μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου (Σταδίου και Μανδηλαρά), η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου και οι εκδόσεις iWriteσας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του φωτογράφου και δασκάλου φωτογραφίας Πάνου Κασίμη, με τίτλο «Βάθος Πεδίου».

Ο Πάνος Κασίμης θα μιλήσει για το βιβλίο του και τη φωτογραφία, και θα παρουσιάσει μέρος του φωτογραφικού του έργου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ο Πάνος Κασίμης είναι φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας.

Φωτογραφίζει τα τελευταία 36 χρόνια, και διδάσκει φωτογραφία από το 1999. Σπούδασε στο Royal College of Arts και έχει υπάρξει μαθητής του Chris Killip και της Mary Ellen Mark. Είναι διαπιστευμένος δάσκαλος φωτογραφίας και οπτικών τεχνών από τον διεθνή οργανισμό ElSevier (2009).

Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια και workshops φωτογραφίας για παιδιά και ενηλίκους και έχει δώσει διαλέξεις σε φωτογραφικές και καλλιτεχνικές ομάδες της Αθήνας, καθώς και στο τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Φωτογράφος» και το διαδίκτυο.

Το φωτογραφικό του έργο διερευνά κυρίως την κοινωνική συμπεριφορά όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από την ανθρώπινη επαφή και συμπεριφορά προς το αστικό και φυσικό περιβάλλον, και έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Έχει εκδώσει δυο μονογραφίες: "Days Away" (Washington, 2009), και «Αστικά Ημερολόγια» (Αθήνα, 2014) με πρόλογο του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου Larry Fink.

Το 2001 ίδρυσε τον Φωτογραφικό Σύλλογο «Εννέα» και το 2013 το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας στην Αθήνα. Υπήρξε υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της Trii Art Hub στην Αθήνα από το 2017 ως το 2019.

Σήμερα εργάζεται σε προσωπικά καλλιτεχνικά projects με αποτέλεσμα βιβλία και εκθέσεις, καθώς και με αναθέσεις περιοδικών, ιδρυμάτων και ανεξάρτητων εταιρειών. Διοργανώνει και διδάσκει σεμινάρια φωτογραφίας για φωτογράφους και προχωρημένους ερασιτέχνες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

 


 

 


 

 

 


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΒΟΛΟΥ

Κτίριο Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Ιωνίας

Σταδίου & Μανδηλαρά

Τ.Θ.1382 Τ.Κ. 38110 – ΒΟΛΟΣ

www.photovolos.gr - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

https://www.facebook.com/photovolos
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, στις 7:30 μμ, στο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη», με την ευκαιρία της τελευταίας ημέρας λειτουργίας της έκθεσης: «Γυναικεία Ματιά», με έργα εννέα γυναικών-μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, διοργανώνουμε εκδήλωση παρουσίασης του έργου της σημαντικής φωτογράφου Imogen Cunningham (1883-1976).

Την παρουσίαση, μέσα από φωτογραφίες ενδεικτικές του έργου της, θα κάνει ο πρόεδρος της Λέσχης Λέων Μουρτζούκος. Η προβολή θα γίνει στο χώρο εκδηλώσεων του Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Η λειτουργία στον εσωτερικό χώρο προβλέπεται σύμφωνα με το ότι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους γενικά (χρήση μάσκας και πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης).

 

Χορηγός:

Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη»

Πλάτωνος 20, Βόλος

Τηλέφωνο: 690 684 2332

 

 


 

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, στις 6:30 μμ, στο γραφείο της Λέσχης θα γίνει παρουσίαση του έργου του διάσημου πορτρετίστα φωτογράφου Arnold-Abner Newman (1918-2006) από τον Λέοντα Μουρτζούκο.

Η λειτουργία στον εσωτερικό χώρο προβλέπεται σύμφωνα με το ότι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους γενικά (χρήση μάσκας και πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης).

 

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, στις 7:30μμ, στο γραφείο της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, ο Λέων Μουρτζούκος θα παρουσιάσει ένα σύντομο βιογραφικό και το έργο - μέσα από χαρακτηριστικές φωτογραφίες - του σημαντικού φωτογράφου Eugene W. Smith (1918-1978).

 

 

 

 


 

 

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, στις 6:30μμ, στο γραφείο της Λέσχης ο Παύλος Καρανίκος θα παρουσιάσει φωτογραφίες του με θέμα:

Άγρια θηρία στην άγρια φύση

 

 

 

Πρωινό ξύπνημα αλλά με ένα λαμπερό αφρικάνικο χαμόγελο και μια ζεστή κούπα καφέ, για να παρακολουθήσουμε τις "μεγάλες γάτες" όσο είναι ακόμα εν δράσει. Μαζί, νωχελικά με την αυγή, ξυπνά και το πάρκο. Τσίχλες και μπουλμπούλ κάνουν αισθητή την παρουσία τους με ήχους. Τα αδύναμα καλέσματά τους καλύπτονται από τους βαθείς λαρυγγισμούς που βγάζουν οι χήνες πετώντας χαμηλά σε όλη την περιοχή. Μακριές ουρές από γκνου σαν τους επιβάτες ενός τρένου που περιμένουν να επιβιβαστούν εμφανίζονται μέσα από το υπόλευκο φως. Στο βάθος ένα κοπάδι ελεφάντων δίνει την εικόνα ενός μεγαλιθικού μνημείου. Η καλύτερη ώρα της ημέρας για σαφάρι. Τώρα που οι άγριοι «κάτοικοι» της σαβάνας είναι στην πιο ενεργητική τους ώρα. Τα τζιπ ξεκινούν και εμείς παρακολουθούμε τη φύση με ευλαβική σιωπή. Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους «ενοίκους» του: λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, λεοπαρδάλεις, ρινόκεροι, ζέβρες, αγριογούρουνα, αντιλόπες, γαζέλες, στρουθοκάμηλοι και αγέλες γκνου. Εκεί , στις σαβάνες της Αφρικής…

 

Παύλος Καρανίκος

Η λειτουργία στον εσωτερικό χώρο προβλέπεται σύμφωνα με το ότι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους γενικά (χρήση μάσκας και πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης).