Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, στις 7:30μμ, στο γραφείο της Λέσχης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (Μανδηλαρά & Σταδίου) ο Λέων Μουρτζούκος θα παρουσιάσει το θέμα: «Η εξέλιξη της φωτογραφίας μόδας μέσα από τη ματιά των δημιουργών της».

Η παρουσίαση θα γίνει με την προβολή επιλεγμένων έργων 12 φωτογράφων που κατά κύριο λόγο ασχολήθηκαν - και έγιναν διάσημοι - με τη φωτογραφία μόδας (fashion photographers). Το έργο τους καλύπτει την περίοδο από τη δεκαετία του 1910, στις απαρχές την φωτογραφίας μόδας, έως τις ημέρες μας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ο Γιώργος Μπαλαδάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1959.Είναι αξιωματικός ε.α. του Π.Ν.

Παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια φωτογραφίας με Έλληνες και ξένους επιμορφωτές από το 1985 έως και σήμερα. Το 2012 σπούδασε φωτογραφία στον ΑΚΤΟ με υποτροφία του περιοδικού Φωτογράφος.

Δραστηριοποιείται στον χώρο με προβολές παρουσιάσεις και εκθέσεις, ενώ παράλληλα διδάσκει από το 1995. Είναι πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων της Ε.Φ.Ε.

Στην φωτογραφική του πορεία έχει στο ενεργητικό του 14 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και Κύπρο, έχει επιμεληθεί 9 Ομαδικών από το 2015και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 130 ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Φωτογραφίες του ευρίσκονται σε Δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές, σε έντυπους και ψηφιακούς καταλόγους διεθνών διαγωνισμών, έχει αποσπάσει 650 διεθνή βραβεία φωτογραφίας ενώ από το 2014 και μετά συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές διεθνών διαγωνισμών φωτογραφίας.

Φέρει τις διεθνείς διακρίσεις - τίτλους:

EFIAP/D3- M.PSA- c** MOL- GPUCrown 4- GPUVIP 4- GPUZEUS- E.HPS/platinum – MasterCPE- GPAPESGSPC- LegendarySilverL.APS/S

 

 


 

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, στις 7:30 μμ στο γραφείο της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου Σταδίου & Μανδηλαρά, το μέλος της λέσχης μας Αλεξάνδρα Βασιλείου θα παρουσιάσει σειρά φωτογραφιών της με θέμα «Πρόσωπα». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

"Ξεκίνησα να φωτογραφίζω για να κρατήσω στη μνήμη μου ανθρώπους, τοπία, γεγονότα. Στην πορεία της μικρής φωτογραφικής μου ιστορίας, διαπίστωσα ότι η φωτογραφία είναι κάτι το υποκειμενικό και ότι ο κάθε φωτογράφος έχει το δικό του ύφος.

Χαίρομαι όταν με το δικό μου φωτογραφικό στυλ, μέσα από την ματιά μου και τις φωτογραφίες μου, μπορώ να δημιουργήσω συναισθήματα στον θεατή.

Η παρουσίαση αφορά μια σειρά φωτογραφιών με επίκεντρο τον άνθρωπο είτε υπό την μορφή πορτρέτου, είτε γυμνού, είτε ως σύνθεση με φυσικά τοπία.

Στις συνθέσεις φωτογραφιών σε δίπτυχα, τρίπτυχα ή και πολλαπλοτυπίες στις οποίες πειραματίζομαι εδώ και λίγο καιρό με τη βοήθεια της τεχνολογίας, συνδέω εικόνες με τρόπο αυθόρμητο και συνειρμικό, με στόχο τη δημιουργία μιας μικρής αφήγησης."

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 στις 19.30, στο γραφείο της Λέσχης, στο Κτίριο Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Ιωνίας (Σταδίου & Μανδηλαρά), το μέλος της Λέσχης Νίκη Σβολιαντοπούλου, θα παρουσιάσει ένα οδοιπορικό, μία αποτύπωση της σημερινής εικόνας των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας (Καλαβρία) και των Ελληνικών αποικιών της αρχαίας Μεγάλης Ελλάδας. Ακράγαντας, Σελινούντας, Συρακούσες, Ορτυγία.

 

 


 

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, στις 7:30 μμ στο γραφείο της, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου Σταδίου & Μανδηλαρά, ο φωτογράφος Γαρύφαλλος Γανωτόπουλος θα παρουσιάσει τμήμα της δουλειάς του με θέμα "Φωτογραφία Δρόμου". Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

"Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που ασχολούμαι με τη φωτογραφία δρόμου, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές για τους λόγους που το κάνω αυτό. Δεν μου έδωσα ακόμη μία ικανοποιητική απάντηση. 

Μάλλον επειδή ίσως να έχω πολλές μικρές απαντήσεις, σαν βέργες, που όλες μαζί κάνουν ένα ισχυρό δεμάτι, δεμένο με μία κορδέλα που γράφει:  «η φωτογραφία δρόμου είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο είδος της φωτογραφίας που με ιντριγκάρει να αποτυπώνω στιγμιαίες καταστάσεις που εξελίσσονται σε δημόσιους χώρους».

Το κάνω ίσως επειδή δεν με αφήνουν αδιάφορο οι συνθέσεις, οι γραμμές, η γεωμετρία, η καθημερινότητα, οι ασχολίες και οι δραστηριότητες, οι εκφράσεις των ανθρώπων που υπάρχουν στους δρόμους σε ατομικό ή και σε ομαδικό πλαίσιο.

 Ίσως ακόμη, επειδή έχω την δυνατότητα να “κινούμαι” στα όρια μεταξύ της ευγένειας και του θάρρους ή της αισθητικής ευθυκρισίας και της τόλμης για να σηκώνω τη μηχανή για να αποτυπώσω αυτό που άλλοι ή δεν το βλέπουν ή δεν το θεωρούν αξιόλογο να φωτογραφηθεί."

 

 

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 στις 19.30, στο γραφείο της Λέσχης, στο Κτίριο Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Ιωνίας (Σταδίου & Μανδηλαρά), ο Πασχάλης Πασχαλόπουλος θα παρουσιάσει μέρος της φωτογραφικής του δουλειάς.

Ερασιτέχνης φωτογράφος από το 1979 που βιωματικά έμαθε λίγα περί φωτογραφίας από τον πατέρα του που δούλευε περιστασιακά σαν πλανόδιος φωτογράφος, αρκετά όμως για να τον βάλουν στον μαγικό της κόσμο με μια παλιά τηλεμετρική φωτογραφική μηχανή στο χέρι παντού. Τα πρώτα σοβαρά βήματα στον κόσμο της φωτογραφίας ξεκίνησαν το 1990, στην τότε Κοινότητα νέων. Γινόταν τότε σοβαρή μαθησιακή δουλειά απ τον επαγγελματία φωτογράφο Γαρύφαλλο Γανωτόπουλο και αυτό το φωτογραφικό ταξίδι φέτος μετρά 34 χρόνια σοβαρής ενασχόλησης με όλα σχεδόν τα είδη φωτογραφίας και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις. Από το 2015 μέλος της φωτογραφικής ομάδας f1.2/50mm.

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βόλος 3/12/2023

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, στις 7:30μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου, Μανδηλαρά και Σταδίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου παρουσιάζει τον φωτογράφο Λουκά Βασιλικό.

Ο Λουκάς Βασιλικός θα παρουσιάσει μέρος από τα φωτογραφικά του project και θα εστιάσει στις φωτογραφίες που αποτελούν μέρος του φωτογραφικού του βιβλίου «Έξι βαθμοί διαχωρισμού». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ο Λουκάς Βασιλικός γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1996. Η ενασχόλησή του με την φωτογραφία άρχισε το 2006, λειτουργώντας αρχικά ως μέσο παρατήρησης και καταγραφής του ανθρώπινου στοιχείου μέσα στο αστικό περιβάλλον, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε στη διερεύνηση μέσα στο οικείο περιβάλλον σε σχέση με την φωτογραφία. Το 2014 συμμετείχε στην ομάδα εικαστικών, ερευνητών και συγγραφέων του Depression Era, μίας συλλογικής προσπάθειας αποτύπωσης της ελληνικής κρίσης, που φιλοξενήθηκε σε μουσεία και γκαλερί, στην Ευρώπη και την Αμερική. Το 2022 εξέδωσε το 1ο του ατομικό βιβλίο «Έξι βαθμοί διαχωρισμού» από τον εκδοτικό οίκο Eyeshot publications. Ανήκει στην διεθνή διαδικτυακή ομάδα burn my eye.

 

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στις 19.30 στο γραφείο της Λέσχης, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας, το μέλος της λέσχης μας Ελένη Βουραζέρη θα παρουσιάσει σειρά φωτογραφιών με θέμα "Οι Τελευταίοι Νομάδες"

« Πέρνα τα, βλάμη μ’, πέρνα τα αυτά τα μονοπάτια

γιατί δεν τα ξαναπερνάς, καημένε βλάμη μου…»

Ποιος το περίμενε πως οι στίχοι αυτού του παλιού κυρατζίδικου τραγουδιού, που αναφέρεται σε ένα κακό όνειρο που προμήνυε το τέλος ενός κυρατζή θα ταίριαζε σήμερα σαν εφιάλτης όχι σε κάποια αναγγελία αλλά στο ίδιο το διαφαινόμενο τέλος των μεταβατικών κτηνοτρόφων, αυτών που από τα προϊστορικά χρόνια κινούνται κάθετα από τα βουνά στους κάμπους καλοκαίρι χειμώνα σ’ ένα αέναο εκκρεμές με ορόσημα χρονικά τους καβαλάρηδες Αγίους, τον Άι Γιώργη και τον Άι Δημήτρη;

Βασίλης Νιτσιάκος

 

 


 

logo

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΒΟΛΟΥ

Κτίριο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου

Σταδίου & Μανδηλαρά

Τ.Θ.1382 Τ.Κ. 38110 – ΒΟΛΟΣ

www.photovolos.gr - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

https://www.facebook.com/photovolos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, στις 7:30 μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου (Σταδίου και Μανδηλαρά), η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου και οι εκδόσεις iWriteσας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του φωτογράφου και δασκάλου φωτογραφίας Πάνου Κασίμη, με τίτλο «Βάθος Πεδίου».

Ο Πάνος Κασίμης θα μιλήσει για το βιβλίο του και τη φωτογραφία, και θα παρουσιάσει μέρος του φωτογραφικού του έργου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ο Πάνος Κασίμης είναι φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας.

Φωτογραφίζει τα τελευταία 36 χρόνια, και διδάσκει φωτογραφία από το 1999. Σπούδασε στο Royal College of Arts και έχει υπάρξει μαθητής του Chris Killip και της Mary Ellen Mark. Είναι διαπιστευμένος δάσκαλος φωτογραφίας και οπτικών τεχνών από τον διεθνή οργανισμό ElSevier (2009).

Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια και workshops φωτογραφίας για παιδιά και ενηλίκους και έχει δώσει διαλέξεις σε φωτογραφικές και καλλιτεχνικές ομάδες της Αθήνας, καθώς και στο τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Φωτογράφος» και το διαδίκτυο.

Το φωτογραφικό του έργο διερευνά κυρίως την κοινωνική συμπεριφορά όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από την ανθρώπινη επαφή και συμπεριφορά προς το αστικό και φυσικό περιβάλλον, και έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Έχει εκδώσει δυο μονογραφίες: "Days Away" (Washington, 2009), και «Αστικά Ημερολόγια» (Αθήνα, 2014) με πρόλογο του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου Larry Fink.

Το 2001 ίδρυσε τον Φωτογραφικό Σύλλογο «Εννέα» και το 2013 το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας στην Αθήνα. Υπήρξε υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της Trii Art Hub στην Αθήνα από το 2017 ως το 2019.

Σήμερα εργάζεται σε προσωπικά καλλιτεχνικά projects με αποτέλεσμα βιβλία και εκθέσεις, καθώς και με αναθέσεις περιοδικών, ιδρυμάτων και ανεξάρτητων εταιρειών. Διοργανώνει και διδάσκει σεμινάρια φωτογραφίας για φωτογράφους και προχωρημένους ερασιτέχνες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

 


 

 


 

 

 


 

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στις 7:30μμ, στο γραφείο της στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου ολοκληρώνει τις αφιερωματικές εκδηλώσεις της για τη «γιορτή της γυναίκας».

Στόχος μας είναι όχι μόνο η προώθηση του έργου των γυναικών φωτογράφων της περιοχής μας, αλλά και η γνωριμία με το έργο των σημαντικών γυναικών φωτογράφων από τις απαρχές της φωτογραφίας μέχρι σήμερα.

Τι γνωρίζουμε για την Sarah-Anne Bright, την Gertrude Käsebier, την Annie Wardrope-Brigman ή την Adelaide Hanscom-Leeson;

Πόσο επηρέασαν οι γυναίκες φωτογράφοι την εξέλιξη της τεχνικής και της αισθητικής της φωτογραφίας;

Ο Λέων Μουρτζούκος παρουσιάζει αποσπάσματα από το έργο 20 γυναικών, πρωτοπόρων της φωτογραφίας, από τις απαρχές της έως τη δεκαετία του 1920.