Ο φωτογραφικός χειμώνας,  στο καφέ Όπερα, στην τελευταία για το 2012 προβολή, θα μας ταξιδέψει στο μακρινό και πολύπαθο Βιετνάμ για να απολαύσουμε το βόρειο τμήμα του, το Τονκίνο της Γαλλικής αποικιοκρατίας.

Το ενοποιημένο σήμερα Βιετνάμ, πολύπαθο στην κυριολεξία, πέρασε 1000 χρόνια κινεζικής κατοχής, 500 χρόνια εμφυλίων πολέμων, 150 χρόνια αποικιοκρατίας και άλλα 30χρόνια πολέμων μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μαζί με κάποια χρόνια ηρεμίας και νικηφόρων επεκτάσεων προς το νότο και το σημερινό νότιο τμήμα του.  Ευτύχησε να απελευθερωθεί τρείς φορές από τους κινέζους, να νικήσει δύο  φορές τους Μογγόλους, πρόσφατα τους Γάλλους και τελευταία τους Αμερικάνους.. Μέσα από τις στάχτες αναγεννήθηκε πολλές φορές και σήμερα αναγεννιέται και καλπάζει οικονομικά μέσα στο γίγνεσθαι του σύγχρονου κόσμου και της παγκοσμιοποίησης.

Στο ταξίδι μας αυτό θα ξεκινήσουμε από το Ανόϊ την χιλιετή Πρωτεύουσα  περνώντας από το μαυσωλείο του μεγάλου ηγέτη της, του Θείου Χο, ή κατά κόσμον  Ηο Τσι Μινχ, τον Ναό της Λογοτεχνίας, το προεδρικό μέγαρο και την Παγόδα της μιας κολόνας, θα στροβιλίσουμε στα εμπορικά στενά της παλιάς πόλης, θα θαυμάσουμε τα αυθεντικά αποικιοκρατικά  κτήρια, θα περπατήσουμε ρομαντικά στις όχθες της λίμνης Χόα Κίμ και θα δούμε τις μαριονέτες του νερού και θα ξεφυλλίσουμε σελίδες  της ιστορίας του μέσα από τα μουσεία του.. Η πορεία μας θα στρίψει  βόρεια προς τη Σαπά και τα κινεζικά σύνορα, για να δούμε τις φυλές των Τάϊ, των λουλουδάτων, κόκκινων και  μαύρων   Χμόνγκ,  μέσα στην απαράμιλλη  φύση, στα ρυζοχώραφα και την κυριακάτικη αγορά τους. Από την Σαπά, ακλουθώντας τον ρου του κόκκινου ποταμού θα βρεθούμε  στο θαύμα της φύσης, τον κόλπο της Χαλόνγκ, το πιο   ρομαντικό σημείο του πλανήτη, όπου  ο ονειροπόλος ταξιδιώτης  που επιθυμεί τη νύχτα να βρεθεί ανάμεσα στα αστέρια, την ημέρα βρίσκεται ανάμεσα στους βράχους της Χαλόνγκ, που σύμφωνα με την παράδοση, δημιουργήθηκαν από την πτώση αστεριών. Η επόμενη στάση μας στη ανελέητα  βομβαρδισμένη Χαϊφόνγκ που θα δούμε την αγορά της και την προσευχή των βουδιστών.   Η περιπλάνησή μας θα τελειώσει με την παλιά πρωτεύουσα Χόα Λού και την βόλτα στα σπήλαια του Ταμ Κοκ.   Θα μας μείνουν αξέχαστα τα θρησκευτικά μνημεία, τα αποικιοκρατικά κτήρια, οι τάφοι στα χωράφια, οι πόλεις και τα χωριά, τα ψηλά καταπράσινα  βουνά, οι κλειστές πράσινες κοιλάδες με τους ορυζώνες στις πλαγιές των λόφων, οι πολύβουες αγορές και τα πρόσωπα  των ανθρώπων, άλλοτε σκυθρωπά και άλλοτε χαμογελαστά. Ένα ταξίδι  σε έναν   κόσμο  με  διάχυτη ηρεμία και απλότητα, με μοναδικά τοπία, με τους ασβεστολιθικούς κατάφυτους βράχους και με έμφαση στον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου, θα απολαύσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν στην  φωτογραφική βραδιά, στο Καφέ Όπερα (Όγλ 1) την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012 στις 22:00. Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου Παύλος Καρανίκος.