Ο φωτογραφικός χειμώνας,  στο καφέ Όπερα, στην συνέχεια της προβολής του Δεκεμβρίου, θα μας ταξιδέψει και πάλι στο μακρινό και πολύπαθο Βιετνάμ για να απολαύσουμε, αυτή τη φορά,  το νότιο τμήμα του, το Αννάμ και την Κοχινκίνα  της Γαλλικής αποικιοκρατίας, την Σαϊγκόν και το δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ.

20130211 1

Το ενοποιημένο σήμερα Βιετνάμ, πολύπαθο στην κυριολεξία, πέρασε 1000  χρόνια κινεζικής κατοχής, 500 χρόνια εμφυλίων πολέμων, 150 χρόνια αποικιοκρατίας και άλλα 30 χρόνια πολέμων μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μαζί με κάποια χρόνια ηρεμίας και νικηφόρων επεκτάσεων προς το νότο και το σημερινό νότιο τμήμα του, αυτό, δηλαδή,  που θα περιηγηθούμε σ’ αυτή την παρουσίαση.  Ευτύχησε να απελευθερωθεί τρείς φορές από τους κινέζους, να νικήσει δύο  φορές τους Μογγόλους, πρόσφατα τους Γάλλους  και τελευταία τους Αμερικάνους.. Μέσα από τις στάχτες αναγεννήθηκε πολλές φορές και σήμερα αναγεννιέται και καλπάζει οικονομικά μέσα στο γίγνεσθαι του σύγχρονου κόσμου και της παγκοσμιοποίησης.

20130211 2

Στο ταξίδι μας αυτό θα ξεκινήσουμε από τη Χουέ, την αυτοκρατορική πρωτεύουσα του Γκία Λόνγκ και της δυναστείας του τα τελευταία 150 χρόνια και γενέτειρα του  μεγάλου ηγέτη της, του Θείου Χο, ή κατά κόσμον  Χο Τσι Μινχ. Θα δούμε την, μικρότερη του Πεκίνου, Απαγορευμένη Πόλη, την Παγόδα της  Ουράνιας Κυρίας, τους τάφους του Του Ντούκ και θα κάνουμε μια βόλτα στον ποταμό των αρωμάτων.  Θα συνεχίσουμε στην Ντα Νάγκ, το θέρετρο των Αμερικανικών Στρατευμάτων και το Χόϊ  Αν, την πόλη που ξεχάστηκε στο Πορτογαλικό της παρελθόν. Η πόλη του Χο Τσι Μινχ μας περιμένει για να μας δείξει το ανάμικτο  πρόσωπό της, το Γαλλικό  με το Ταχυδρομείο, τον Kαθεδρικό Ναό, την Όπερα και το παλιό Δημαρχείο  και το ασιατικό με την αγορά Μπέν Ταν, το πολύβουο ποτάμι, τα χιλιάδες δίκυκλα  και το Μουσείο της μνήμης του πολέμου. Μια βόλτα στα περίφημα τούνελ του Κου Τσι θα μας θυμήσει τον πόλεμο και τον πολυμήχανο τρόπο δράσης των βιετκόνγκ. Το βαρύ, από τον πόλεμο, κλίμα θα μας απαλύνει η  βόλτα στο δέλτα του Μεκόνγκ και τα πάμπολλα κανάλια του, όπου χιλιάδες πλοιάρια τον διατρέχουν καθημερινά και η ανακάλυψη της απλότητας της ζωής δεκαεπτά εκατομμυρίων ανθρώπων που δουλεύουν συνεχώς, εκμεταλλεύονται ότι μπορούν και ζούν με το λίγο έως καθόλου. Θα μας μείνουν αξέχαστα τα θρησκευτικά μνημεία, τα αποικιοκρατικά κτήρια, οι τάφοι στα χωράφια, οι  πόλεις και τα χωριά, τα κανάλια και η ζωή στον ποταμό Μεκόνγκ, οι πολύβουες αγορές και τα πρόσωπα των ανθρώπων, άλλοτε σκυθρωπά και άλλοτε χαμογελαστά.

20130211 3

Ένα ταξίδι  σε έναν   κόσμο  με  διάχυτη ηρεμία και απλότητα, με μοναδικά  αγροτικά και αστικά τοπία και με έμφαση στον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ανθρώπων, θα απολαύσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν στην  φωτογραφική βραδιά, στο Καφέ Όπερα(Όγλ 1) την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 στις 21:00. Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.